Så uppstod Ockelboklubben

Mitt intresse får båtar har alltid varit stort. Att äga en egen båt är mångas dröm, vare sig den är stor eller liten.

Den 30/9 –03 köpte jag en liten sportbåt. Jag viste inte då vad det var för typ av båt jag köpt, mer än att den var byggd någon gång på -60 talet. Det fattades stol- och soffdynor. Fönsterrutan var gul och matt och hade en spricka på styrbords sida. Två lanternor var trasiga och akterlanternan var en rundstrålande liten lampa. Hela båten var vitmålad med röda ränder.

Eftersom jag inte viste vad det var för båttyp så började jag att söka på Internet, men det gav inte något resultat. Efter mycket letande så hamnade jag på marinans klotterplank. Där jag frågade om det var någon som viste vad det var för båt jag hade. Där fick jag veta att det var en Ockelbo Arkipelag eller en T15 Riviera, från början av -60 talet.

Vid det laget hade mitt intresse om båten tagit fart. För nu viste jag vad jag skulle söka efter. Efter en del sökningar hamnade jag på en sida som handlade om Ockelbo-båtar. Där fans det uppgifter om en man som kallades för ”trollkaren från Ockelbo”, alltså Erik Lundgren även kallad för ”Ockelbo-Lundgren”.

Min båt var nu identifierad till en Ockelbo T15 Riviera, men fortfarande viste jag inte vad det var för årsmodell. När jag började upprustningen av båten så såg jag att det var något som var övermålat i motorbrunnen, varvid jag började att skrapa bort färgen. Där satt det en liten plåtskylt som det stod ”Erik Lundgren Ockelbo” och ett tillverknings nummer på. Nu blev det lite mer intressant. Frågade än en gång på ”marinan.com” om någon viste hur man tyder en sådan typskylt. Ett positivt svar kom, att de första två siffrorna var tillv.år. Nu viste jag också vilket år båten var tillverkad. Alltså min båt är en Ockelbo T15 Riviera, byggd 1960.

Eftersom båten var så gammal så vore det kul om jag kunde renovera den till så nära originalet som möjligt. Därför fortsatte mitt sökande på Internet Och jag fick en hel del napp som ledde till några bilder på likadana båtar där man såg hur den såg ut invändigt. Nu var det bara att tillverka sidostycken, stolar och soffa, byta ruta och måla om hela båten.

Men jag är ju lite nyfiken av mig, så jag fortsatte att söka på Internet. Där hittade jag en ny sida, ”Ockelboklubben” Där jag sökte medlemskap och blev medlem nr. 2. Nu hade intresset verkligen satt fart, jag följe allt som hände på sidan, ända tills en dag inte sidan fans längre, utan bara Ockelboklubbens gästbok fans kvar. Jag skrev och funderade vad som hade hänt, men fick inget svar. Andra medlemmar var också lika fundersam som jag, utan att få ett riktigt svar om nerläggningen. Efter många funderingar så fick jag till slut ett svar. Det var Ockelbo Plast AB som hade några frågor om klubbnamnet. Varvid ansvarig för klubbsidan lade ner klubben.

Nu hade jag blivet så intresserad av Ockelbo-båtar att jag bestämde mig för att försöka starta upp klubben igen.

Kontakten med registrerad "varumärkesägare" Ockelbo Plastindustrier AB var positiv. Klubben fick fortsätta att heta ”Ockelboklubben”. Nu var det bara att sätta igång att skriva och bygga en Internetsida som kunde berätta om Ockelbo-båtar och dess uppbyggnad.

Och här är vi nu, med över 700 medlemmar och omkring 1500 bilder med information om nästan alla Ockelbo-båtar Här finns bl.a. en berättelse hur Ockelbo-båten föddes och hur yrkesinspektionen och Sjöfartsverket försökte få firman på fall och efter en hel del konstruktioner lyckades försätta Ockelbo-Båtar AB i konkurs.

Här finns också marina länkar och ett medlemsregister. Och allt handlar egentligen bara om Ockelbo-båtar.

Men jag rullar vidare här på Internet och söker mer info. om legenden som både var racerförare, bilbyggare, båtbyggare och snöskotertillverkare, Erik Ockelbo Lundgren, som tyvärr gick bort 1967 i allt för tidig ålder.

Men här på Ockelboklubbens hemsida kommer Erik Lundgren att leva vidare i våra tankar. Tack vare han så har Sverige berikads med en båt i världsklass som står sig än i dag.

Hans Johansson

Webbmaster i Ockelboklubben