Taklucka till HT19.

Skivet av medlem 1, Hans Johansson 

Då det har kommit in några förfrågningar om hur jag har gjort takluckan på min HT19,

så ska jag här försöka reda ut detta i ord och bild.

Förs en förklaring varför jag bytt ut kapellet mot en lucka.

Svaret är mycket enkelt. Det samlas regnvatten uppe på kapellet.

Med stor risk för att det ska tränga igenom tyget och ner på durken.

Så för att eliminera detta så tillverkade jag en taklucka.

Den skulle vara öppningsbar åtminstone över förarplatsen. Och jag ville även att den skulle vara genomskinlig för att få mer ljus i båten när det stora kapellet var på.

Så jag for till glasmästaren här i byn för rådfrågning om vad som kunde användas.

Tippset var ett plexiglas som heter LEXAN.

LEXAN hade jag ju gjort rutan till min tidigare Ockelbo-båt T15, så jag viste att det var ett bra material. Så jag bestämde mig för det.

 

Jag mätte takluckans yttre mått och la på 1 cm runt om, alltså så luckan blev 1cm större än hålet.

Tjockleken tyckte jag skulle räck med 4 mm, men så här i efterhand så rekommenderar jag minst 8 – 10 mm. För det visade sig att den blev lie väl mjuk och sladdrig.

Nu var det ju så att den skulle vara delad på mitten vilket gör att det är risk för regnvatten ska tränga in i alla fall.

Hmmmmm... rådfrågade andra båtägare om förslag men njaa.. någon hade ett skapligt förslag med andra hade rent av dumma förslag. Så jag frågade mig själv, mmmmmmm......... Jo, jag skulle sätta ett "pianogångjärn" rakt över luckan. Men vadå, regnvattnet rinner väll rakt igenom gångjärnet? Jaha.... ???

Men om man limmar en plastremsa över gångjärnet, då ska inte vattnet komma in. Så fick det bli. For till en husvagnsfirma och fick köpa mig en bit av en trasig husvagnsmarkis, de är ju gjorda för att stå imot sol vind och vatten.

Så jag klippte remsan något bredare och längre än vad gångjärnet var. Bredare för att kunna limma fast den mot glaset utanför gångjärnet och längre för att förhindra vatten skulle komma in vid gångjärnets kortändor.

Men innan jag limmade fast det så måste man göra en ribba i mitten på hålet som luckan vilar mot samt att skruva fast lucka i . Skruva fast luckan i ribban med samma skruv som till gångjärnets vänstra sida. Mellan luckan och ribban satt jag vanlig fönsterlist dels för att det skulle bli tätt och dels för att luckan skulle vara lite fjädrande. Sätt dit två rader med tätningslist, en för den fasta delen och en för den öppningsbara delen. Den del av luckan som sitter på babords sida skruvade jag fast med små träskruvar av mässing.

Men även här vill jag ändra på denna detalj. Så att Ni använder genomgående skruv med mutter på insidan i stället. Sitter betydligt bättre och det blir mindre risk att luckan låssar om man kör upp huvudet i den stängda luckan. (Detta har inträffat för mig.)

Har även satt fönsterlist (tätningslist) runt hela luckhålets kanter.

 

För att få luckan på rättplats, så lägg först luckan på plats och sedan borra med en vek borr, 2 – 4 mm. I de yttre hörnen på babords sida, borra både genom luckan och takkanten samtidigt. Innan ni borrar det andra hålet så sätt en skruv i det första så luckan inte flyttar på sig. När dessa två skruvar är på plats så är det bara att borra de övriga hålen. Borra med 10 cm mellan hålen så blir det ingen risk för vattenintrång. Kom ihåg att klicka i lite tätningsmedel i hålen innan ni sätter i skruven!

Trälisten mitt på luckan sätts fast med 4 vinkeljärn eller plasthörn till husvagnshyllor. Gör listen något tjockare än den jag har, för den är lite i vekaste laget.

Den öppningsbara delen av luckan låses med fönsterhakar, också från husvagnsfönster. Här vill jag också ändra på avståndet från fönsterhaken och luckhörnen, jag har satt mina lite väl långt ifrån så det glipar en aning i hörnen.

Men med ett tjockare plexiglas och kortare avstånd från haken till hörnen så ska de bli tätt.

Har även en fundering att sätta en karosserilist runt hela luckans kant så att man inte gör illa sig på den annars lite vassa plexiglaskanten.

Lycka till med tillverkningen och hör gärna av er, och berätta hur det gått.

4 mm. men byt till 8 - 10 mm
Pianogångjärn
Gör trälisten tjockare.
Fönsterhakar från husvagnsfönster
Vass luckkant
Låna Har besökt och kanske läst denna sida.