Snöskotertillverkning
1963 startade Erik tillsammans med gode vännen Eskil Carlsson (f.d. VD på Scooterfabriken) ytterligare en industri, snöskotertillverkning.


Mejeriet i Ockelbo hade lagts ned och lokalerna stod tomma. I Sverige fanns ingen riktig snöskotertillverkning, vilket naturligtvis var en utmaning för kreative Erik Lundgren. Eskil och alla andra goda medarbetare lyckades på mindre än ett år få igång en tillverkning av skotrar som blev mycket omtyckta både av yrkes- och friluftsfolket. Bland annat hade man noga lyssnat till tidigare användare och deras förslag till förbättringar. Den starka sidan hos Ockelbo-skotern har alltid varit arbetsmaskiner och lössnömaskiner, trots mindre lyckade försök med sportigare skotrar.

På julafton 1963 kunde den första skotern, Nr.7 (Nr.1 till Nr.6 var prototyper)levereras till Karlssons Korv och Glass i Kiruna. En maskin som nu mera är tillbaka på tillverkningsorten.

Lapparna viste inte vad Ockelbo var för något, men de ville ha en maskin med bagarsräcket fram, så att de såg om de tappade bagarset. Lappen på bilden har fortfarande ryggsäcken bak.

Stressen ökade allt mera för Eriks del. Han ville gärna vara med i alla delar, både när det gällde tillverkning och användning av de olika produkterna Bland annat tävlade han också med båt i Roslagsloppet. Råden att ta det litet lugnare tog han till sig, men följde dem inte så länge. En hjärtinfarkt var ett tecken på att han höll på att bränna ut sig på allvar. När andre sonen Lill-Erik föddes i början av 1967 lovade han att det skulle bli ändring. Tyvärr fick han inte njuta så länge av det löftet, Den 16 september avled han i sviterna efter ännu en hjärtinfarkt. En framgångsrik tävlingsmänniska, en skicklig konstruktör, en kreativ och nyfiken arbetsledare och en omtyckt människa — Trollkarlen från Mo — var borta.

Ockelboscooten tillverkades mellan åren 1963 – 1990. Då lades märket ned, rättigheterna köptes av finska Valmet som tillverkar Lynx snöskoter

Ockelbo 600P, Modellen utvecklades tillsammans med polisen för att täcka deras behov.
Första skotern
600 P

Det finns även en hemsida som Borlänges Ockelbopojkar "4ever 300" har.

Här är en länk till den sidan, www.4ever300.com/

Här är en berättelse om några personer som for från Gävle över isen till Åbo i Finland på varsin Ockelboskoter.

Klicka på första bilden, sedan kan du använda höger och vänster pil på tangentborden för att bläddra framåt.

Spännande, intressant och trevlig läsning.       (Kan vara lite svårt att läsa texten på några bilder.)

Detta hände 1966 alltså för 46 år sedan!